Hadde Høyre lyttet til Arbeiderpartiet, ville fraværet i videregående skole fortsatt vært altfor høyt.
Under den rødgrønne regjeringen ble skolene i 2009 fratatt muligheten til å sette en grense for høyt fravær. Resultatet var økt fravær og skulking, og et dårligere læringsmiljø for elevene.
I fjor gjeninnførte regjeringen en fraværsgrense på maksimalt 10 prosent udokumentert fravær.
Allerede har det gitt gode resultater: På landsbasis har fraværet fra 2016 til 2017 gått ned med 40 prosent. I Oslo har fraværet gått ned med hele 57 prosent.
Stefan Heggelund. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
Arbeiderpartiets skepsis
Arbeiderpartiet har hele tiden vært skeptisk til regjeringens fraværsgrense. Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl ba kunnskapsministeren om å utsette innføringen av fraværsgrensen.
Nå viser fraværsstatistikken at Høyres politikk har fungert etter hensikten. Dersom Arbeiderpartiet hadde fått viljen sin, ville fraværet i Oslos videregående skoler fortsatt ha vært altfor høyt.
Fraværsgrensen har vært et viktig verktøy for å bekjempe udokumentert fravær og skulk, og stiller krav til at elevene faktisk møter opp. Selv ikke verdens beste lærer kan undervise en elev som ikke er på skolen.
Flere tiltak
I stedet for en vente-og-se-holdning vil Høyre beholde en nasjonal fraværsgrense i den videregående skolen, samtidig som vi vil fortsette systematisk utprøving av tiltak for å få frafallet ned, som for eksempel tettere oppfølging av elever som står i fare for å droppe ut av skolen.
I tillegg vil vi ha flere alternative opplæringsarenaer hvor ungdom som sliter med motivasjonen får jobbe praktisk og variert som en del av skoledagen.
Alt dette gjør vi for å nå målet om at minst ni av ti elever som begynner i videregående opplæring skal fullføre og bestå.
Da trenger lærerne gode verktøy og en regjering som tar skole- og utdanningspolitikken på alvor.
Fakta om fraværsgrensen
- Ble innført i videregående skole fra skoleåret 2016-2017. Elever kan ikke ha mer fravær enn 10 prosent i ett fag, for å få karakter i faget. I spesielle tilfeller kan rektor bruke skjønn når det gjelder fravær opp til 15 prosent.
- Det gjelder udokumentert fravær, ikke fravær som skyldes dokumentert sykdom, organisasjonsarbeid, politiske verv, osv.
Siste nyheter
Trenger vi fortsatt Pride?
22 av Oslo Høyres sittende representanter og vararepresentanter har sagt ja!
Enighet om Oslopakke 3