Annelise Høegh har gått bort

Fredag 27. mars sovnet stortingsrepresentant og bystyrerepresentant Annelise Høegh inn etter lengre tids sykdom. Foto: Bo Mathisen / www.bomathisen.no

Mangeårig stortingsrepresentant og bystyrerepresentant for Oslo Høyre, Annelise Høegh, sovnet stille inn fredag 27.mars etter lengre tids sykdom, 66 år gammel. Med det ble en markant politisk stemme både i Høyre sentralt og i hovedstaden borte.

Starten av 80-tallet markerte en periode hvor flere kvinner fikk tyngre verv og innflytelse i Høyre, og blant disse var Annelise en klar røst. Sin første faste periode på Stortinget hadde hun i 1981-85 som vararepresentant for statsminister Kåre Willoch. Hun ble medlem av sosialkomiteen og var blant annet saksordfører for familiemeldingen hvor hun loset gruppen gjennom utfordrende forhandlinger.

Annelise giftet seg i 1985 med Jo Benkow, og sammen ble de to av Høyres mest markante sosialpolitikere, og som forsterket partiets tolerante linje. Annelise markerte seg sterkt innen likestilling. Både hva gjelder endringene i partnerskapsloven og i abortloven skylder dagens liberale virkelighet Annelise en stor takk.

Annelise ble sittende på Stortinget til 2001. Etter dette bekledde hun flere betydningsfulle styreverv og var generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund 2006–2008. Hun var styremedlem ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter fra 2010, og var styreleder her ved sin bortgang.

Fra 2007 var Oslo Høyre så privilegert å kunne trekke på hennes erfaringer i Oslo bystyre, hvor hun i en periode også var nestleder i gruppen. Annelise var en pragmatiker med politisk nese og som spilte andre gode. Hun bidro ofte med godt humør og var samtidig et bindeledd til Høyres historie og tradisjoner. Alle lyttet da den lille damen med den store historien fortalte om hendelser med Jo Benkow, Kåre Willoch og Carl I. Hagen.

Til tross for sykdom, forble hun aktiv til det siste; på Oslo Høyres årsmøte 2015 deltok hun i debatten om partiets politiske program. Annelise Høegh vil bli savnet av et samlet parti.

På vegne av Oslo Høyre,

Fabian Stang, Stian Berger Røsland, Nikolai Astrup og Øystein Sundelin.

Siste nyheter