Gratulerer, Ine og Marit!

Oslo Høyres Ine Eriksen Søreide og Marit Berger Røsland ble i dag utnevnt til Utenriksminister og EU og EØS-minister. Foto: Ben Olsen Johnsgård.

I statsråd i dag ble forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fra Oslo utnevnt til ny utenriksminister etter Børge Brende. Ine blir med dette Norges første kvinnelige utenriksminister. Marit Berger Røsland blir ny EU og EØS-minister.

De nyutnevnte statsrådene kom kl. 11:15 i dag ut på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg.

Ine begynte sin politisk karriere i Troms Unge Høyre på midten av 90-tallet, før hun ble leder i Unge Høyres Landsforbund i 2000 til 2004. Allerede i 2001 ble hun valgt inn på Stortinget, og i 8 år var hun medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, de siste fire som komiteleder.

I 2009 ble hun leder for Utenriks- og forsvarskomiteen. Fra 16. oktober 2013 har hun vært Norges forsvarsminister.

Utmerket valg

Tidligere statsminister Kåre Willoch sier til Dagbladet at han ikke vil blande seg inn i statsministerens valg av statsråder.

– Men det jeg kan si, er at Søreide er en utmerket politiker med lang erfaring. Hun har vært en meget verdifull og dyktig forsvarsminister, og har betydelig utenrikspolitisk innsikt. Som forsvarsminister har hun også vist kraft mot konstante distriktspolitiske interesser.

EU-minister fra Oslo

Det er EU og EØS-minister Frank Bakke-Jensen fra Finnmark som etterfølger Ine Eriksen Søreide som forsvarsminister. Det er statssekretær i UD Marit Berger Røsland som overtar som EU og EØS-minister etter Bakke-Jensen.

Røsland er utdannet jurist, har jobbet som dommer i Oslo Tingrett, vært statssekretær på Statsministerens kontor og i justisdepartementet og har vært folkevalgt i Oslo bystyre 2003 – 2007.  Hun er gift med tidligere byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland.

Børge Brende går av for å bli president i World Economic Forum.

Siste nyheter