I går kveld ble det kjent at Høyres stortingsgruppe har anbefalt å ikke gi en statsgaranti til de olympiske og paralympiske vinterleker i Oslo i 2022.
– Er selvfølgelig skuffet
Det er derfor ikke lenger noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022, og Oslo kommune vil trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd.
– Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013. Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.
– Å arbeide med Oslo 2022 har vært en spennende reise som nå må ta en ny kurs. Målet om å ta OL til Oslo og Norge må legges i skuffen, men planene vi har utviklet for å bygge byen videre frem mot 2022 og etterpå, skal vi gjennomføre. Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som har blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sier byrådslederen.
Verdier som står igjen
– Vi vil videreføre arbeidet Oslo 2022 har lagt ned for oppgradering av samferdselsinfrastruktur, idrettsanlegg og byutviklingstiltak i Oslo. Noe av det første vi går løs på, er å sikre en ny hall på Jordal. Der er arbeidet godt i gang og Oslo kommune vil fortsette den positive dialogen vi har med Vålerenga om dette, fortsetter Stian Berger Røsland.
Oslo 2022 har i perioden 2012-2014 arbeidet med OL/PL-søknad til IOC og søknad om statsgaranti til Kulturdepartementet. Oslo kommunes kostnad for arbeidet med OL/PL-søknaden har vært på 110 mill. kroner, i tillegg til dette har 75 mill. kroner gått til utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i Oslo.
Disse tiltak vil realiseres også uten et OL/PL. Totale utgifter for Oslo kommune har altså vært på 185 mill. kroner.
Ny fase
– Når prosjektet nå går over i en ny fase vil jeg benytte anledningen til å takke alle som har arbeidet med dette, både NIF og de samarbeidende kommunene i søkerkomiteen og alle ansatte i Oslo kommune. Direktør i Oslo 2022, Eli Grimsby, har ledet arbeidet med OL-søknaden på en meget ryddig og solid måte, og har sammen med sine ansatte sørget for at vi nå er godt rustet til å gå videre med bygg- og anleggsprosjektene uavhengig av OL/PL. Byrådet vil nå avvikle den utadrettede virksomheten i Oslo 2022-etaten, mens arbeidet mot tilbydere og leverandører skal videreføres i en annen organisering enn i dag. Dette vil vi komme nærmere tilbake til, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.
Prosjekter som fortsatt skal realiseres
Byrådet vil arbeide for å realisere følgende prosjekter uten OL/PL:
- Utvikling av områdene Breivoll, Kjelsrud, Økern og Ulven.
- Stubberud, ishockey transformert til flerbrukshall.
- Jordal, ishockey
- Valle Hovin, skøytehall
- Mortensrud, treningshall hockey
- Grønmo, skianlegg/aktivitetspark tilrettelagt for mennesker med nedsattfunksjonsevne
- Grefsenkollen, utvidelse av dagens anlegg
- Planfrie kryss Vindern og Slemdal, samt oppgraderinger på T-banenettet.
Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som har blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid.
Siste nyheter
Trenger vi fortsatt Pride?
22 av Oslo Høyres sittende representanter og vararepresentanter har sagt ja!
Enighet om Oslopakke 3