I dag la regjeringen frem Nasjonal transportplan (NTP), som representerer den største satsingen på kollektivutbygging siden Bergensbanen ble bygget for over 100 år siden. Høyre vil i regjering bruke 35 milliarder kroner på å bygge ut t-bane og jernbanenettet i Oslo frem til 2029.
– Aldri har statens direkte bidrag til å løse flokene i kollektivsystemet i Oslo vært større! Dette kommer i tillegg til tiltak hvor store investeringer i vei også utløser byutviklingsmuligheter og mer gange, sykkel, buss og trikk, slik som E6 Manglerudprosjektet, sier lederen av Stortingets transportkomité, Nikolai Astrup.
En ny t-banetunnel gjør at flere sentrale deler av Oslo blir dekket, som Bislett, St.Olavs plass, Youngstorget og Grünerløkka. Med den nye Fornebubanen vil det også bli laget seks nye t-banestasjoner fra Majorstuen til Fornebu.
Oslo og Osloregionen er i ferd med å få sitt største samferdselsløft noensinne med Høyre i regjering. Høyre vil gjøre hverdagen enklere for alle som reiser i Oslo-området, og sammen med FrP, Venstre og Krf sikrer vi nå statlige midler til mange av Oslos viktigste samferdselsprosjekter:
Her er noen av de viktigste satsingene i Oslo som nå ligger inne i NTP:
- I Nasjonal transportplan 2018-2029 er det foreløpig fordelt 35 700 millioner kroner til prosjekter i Oslo.
- Staten sikrer finansiering av halvparten av kostnadene for ny t-banelinje til Fornebu og ny t-banetunnel gjennom Oslo (50/50-ordningen mellom stat og kommune).
- Det settes av midler til å starte opp første del av E6 Manglerud-prosjektet.
- Det settes av midler til å bygge ny jernbanetunnel Oslo S-Lysaker, et prosjekt som vil koste rundt 17,5 milliarder kroner.
- Godstransport på jernbane prioriteres, og det settes av 4,5 milliarder kroner til å oppgradere Alnabruterminalen.
- Regjeringen har inngått en historisk bymiljøavtale med Oslo, der staten forplikter seg til å bidra med nesten 10 mrd. kroner fra 2017 til 2023, eller nesten 1,4 mrd. kroner i året. Under den forrige regjeringen, da Senterpartiet hadde samferdselsministeren, lå snittet på 63 mill. kroner i året.
- Det settes av 11,6 milliarder kroner til ferdigstillelse av det igangsatte dobbeltsporet mellom Oslo S og Ski. Regjeringen legger opp til å bruke 14,5 milliarder kroner årlig på fornying, drift og vedlikehold m.m. av riksvei i 12-årsperioden. Dette vil komme Oslo til gode. Med dette bevilgningsnivået vil rundt en tredjedel av vedlikeholdsetterslepet fjernes
Siste nyheter
Trenger vi fortsatt Pride?
22 av Oslo Høyres sittende representanter og vararepresentanter har sagt ja!
Enighet om Oslopakke 3