Slik blir nye Deichman

Nye Deichman

Oslos nye storstue – Et ordets opplevelsesenter

Spadestikket for det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika er tatt. Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland gleder seg over fremtidens storstue for medier i Oslo.

– Nye Deichman i Bjørvika blir ikke bare et bibliotek, men et nasjonalanlegg for kunnskap, sier de to Høyre-politikerne.

Byggingen av et nytt hovedbibliotek har startet for fullt og nysgjerrige forbipasserende får hver dag med seg endringene som skjer på den sentrale tomten mellom Oslo S og Operaen.

– Det nye hovedbiblioteket blir en sentral møteplass for alle byens innbyggere ved Norges største kollektiv knutepunkt. Biblioteket vil synliggjøre besøkende fra hele landet og hele verden at Oslo er Norges kunnskapshovedstad, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Fremtidsbiblioteket

Ordfører Fabian Stang er en av de som har fulgt prosessen med det nye hovedbiblioteket nøye.

– Våre folk har vært forutseende når de har planlagt dette fremtidsbiblioteket. Hadde vi bygget et tradisjonelt bibliotek, ville det vært et antikvariat i ungdommens øyne. Men dette vil de bli fristet til å bruke, sier ordføreren engasjert!

Det nye hovedbiblioteket blir en sentral møteplass for alle byens innbyggere.

Han legger til; Ny teknologi vil gjøre at voksne innbyggere også vil ønske å ta del.

Fabian Stang synes Deichmanske hovedbibliotek er et beskjedent navn.

– Det er et ordets opplevelsessenter – skriftlig som muntlig. Og det er et forum for læring og nye tanker om Oslos fremtid

Deichmanske bibliotek skal møte nettopp fremtiden gjennom å bevare det beste fra bibliotekets kjernetilbud samtidig som en ny kulturallmenning skal utvikles.

– Biblioteket skal inspirere til lesing, læring, opplevelser, debatt og egenproduksjon av media, sier byrådsleder Røsland.

Det nye biblioteket skal bli en flerbruksarena for kunnskap, kompetanse og kulturopplevelser, med et lavterskeltilbud tilgjengelig for alle.

– Det blir nesten døgnåpent og huset vil bli alt fra grendehus for Bjørvika til et nasjonalt vekstsenter for kunnskap, legger ordfører Stang til.

I et samspill med Operaen og det kommende Munch-museet blir det en kulturell trekant som hele landet vil bli stolte av.

Biblioteket skal inspirere til lesing, læring, opplevelser, debatt og egenproduksjon av media.

– Jeg håper de tre institusjonene vil trekke på hverandre, sier Fabian Stang, og legger til;

– Jeg er opptatt av at det ikke blir snobbete med høy terskel, men med universell utforming i dobbel forstand; Ikke bare for rullestolbrukere, men også vi som trenger litt hjelp for å bruke disse tilbudene. For meg var biblioteket et fristed da jeg var ung. Biblioteket har en form for trygghet over seg.

En attraksjon i Bjørvika

Nye Deichmanske hovedbibliotek vil bidra til å skape liv og publikumsaktivitet i den nye bydelen Bjørvika. Hovedbiblioteket som kulturinstitusjon har en unik posisjon som samlingssted for byens befolkning. Plassert ved Norges største kollektivknutepunkt Jernbanetorget og Oslo S, får det en sentral beliggenhet i byen.

– Bygget har et karakteristisk åpent inngangsparti, med et avkuttet hjørne av kvartalet, som også tar vare på siktlinjen fra Jernbanetorget mot Operaen, sier byrådsleder Røsland.

operaallmeningen
Illustrasjon: Atelier Oslo og Lund Hagem Arkitekter

Huset står bokstavelig talt på egne ben – et hundretall pæler slått ned i fjell under det ustabile Bjørvika – som fra gammelt av var et våtmarksområde.

– Bygget er respektfullt tilpasset nabobygget Operaen på alle måter. Det blir fint utvendig, men det er det som er inni som er viktigst. Det blir innbydende og spennende, for folk må ha lyst til å komme. Vi skal friste folk til å komme, og drifte det så godt at de kommer tilbake, sier Fabian optimistisk.

Ledende miljøbygg

Nye Deichmanske hovedbibliotek blir det mest miljøvennlige kulturbygget i Norge, og prosjekteres med passivhusnivå. Bygningskropp, fasade, materialvalg, belysning og ventilasjon er planlagt for optimal energieffektivisering og redusert klimagassutslipp.

– Det er viktig for oss å bygge et miljøvennlig bygg. Byrådet har et ambisiøst program for at Oslo skal bli klimanøytal i 2050, og da må dette bygget selvsagt være et godt miljøfyrtårn, sier Stian Berger Røsland.

Prosjektet inngår som et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet og har mottatt støtte fra Enova SF for passivhustiltak og ny miljøteknologi.

Deichman
Åpent og lyst: Nye Deichmanske hovedbibliotek byr på noe for store og små.
Illustrasjon: Atelier Oslo og Lund Hagem Arkitekter

Operaen er vellykket

Mange flere går i Operaen nå enn da den lå i Folketeaterbygningen ved Youngstorget. Det var mange skeptikere før, men av de mange som gikk en tur oppå Opaerataket var det en stor del som også gikk inn i bygningen og likte det de så og ikke minst hørte, sier ordfører Stang, og legger til:

– Hvis vi klarer å skape en lignende stemning, slik at ikke-brukere blir nysgjerrige og vil gå inn, blir det bra!

Det nye Deichmanske hovedbibliotek åpner i 2017, og det forventes at biblioteket vil firedoble dagens besøkstall, til to millioner besøkende per år.

 

FAKTA OM BIBLIOTEKET

INNHOLD OG TILBUD
Publikumsarealene fordeler seg over fem etasjer og ett kjellerplan.

FEMTE ETASJE
Fordypning, lesesal og stille arbeidsplasser. Fagbøker av alle kategorier og slektshistorie. Litteratur om Oslo og den opprinnelige Deichmansamlingen.

FJERDE ETASJE
Kunnskapsuniverset for alle entusiaster, samarbeidsplasser og kursrom. Eksperimentarium og fagstoff tilpasset alle kunnskapsnivåer.

TREDJE ETASJE
Levende og nye medier, film, dataspill og musikk, digitale verksted, tegneserier og eget område for populærkultur.

ANDRE ETASJE
Fortellingen i sentrum. Skjønnlitteratur fra hele verden, kafé, uteservering og område for barn med opplevelser i ulike former.

FØRSTE ETASJE
Torg og navigasjonspunkt med restaurant, lounge med magasiner og aviser. Smakebiter fra hele biblioteket, kulturinformasjon for hele Oslo og en biblioteksbutikk.

UNDERETASJE
Plenumsrom for arrangementer og opplevelser. Kinosal for 70 besøkende, flerbrukssal for 250 personer og bar. Deichmans historiske boksamling tilgjengelig for selvbetjening.

 

Les mer om byggingen av det nye hovedbiblioteket på: blogg.deichman.no/nyedeichman

Siste nyheter