Her finner du en liste over de viktigste forslagene som Høyres fraksjon i miljø- og samferdselsutvalget i Oslo bystyre har fremmet til Oslos klimastrategi.
For Høyre er det selvsagt at vi skal levere kloden og byen videre til våre barn og barnebarn i minst like god stand som da vi overtok den. Siden klimaendringene er en trussel mot samfunnet, har vi plikt til å gripe inn. Vi skal stille krav – men også gi positive insentiver, som gjør det lett å ta grønne valg i hverdagen.
Gode miljøvalg i hverdagen
– Hva vi oppnår lokalt, blir avgjørende for om vi når de nasjonale og globale klimamålene. Det grønne skiftet starter i vår egen by. Skal vi lykkes med å nå klimamålene, skjer det i samarbeid med innbyggere og næringsliv, sier nestleder av samferdsels- og miljøutvalget, Nicolai Øyen Langfeldt (H).
Høyre har både i bystyret og på Stortinget hatt store ambisjoner for å bedre byluften og kutte i Oslos og Norges klimautslipp. Det er krevende å nå disse målene. Det er viktig at innbyggerne, næringslivet og det offentlige har en felles forståelse for hvilke tiltak som bør prioriteres. Oslo Høyre vil gjøre det attraktivt og enkelt å gjøre gode miljøvalg i hverdagen.
Nedenfor finner du en liste over de viktigste klimatiltakene som Høyres fraksjon i miljø- og samferdselsutvalget i Oslo bystyre har fremmet til Oslos klimastrategi.
41 grunner til å velge Høyres klimastrategi for Oslo
- Redusere billettpriser i størrelsesorden 250 millioner i løpet av 2020.
- Takke ja til statens tilbud om ekstra penger til kollektivtrafikken og samtidig redusere bompengene slik at de brukes på å holde takstene lavest mulig for el-biler.
- Gi et miljøvennlig t-banetilbud til flere i byen gjennom å starte arbeidet med en ny sentrumsbane mellom Carl Berners plass og Majorstua med stasjoner på Øvre Grünerløkka, Sagene, Ullevål sykehus og Bislett.
- El-sykler skal bli en del av bysykkelordningen.
- Gi fordeler til de som bytter ut sin fossile småbåt med nullutslippsbåt, for eksempel gjennom støtte til ladepunkter i småbåthavner.
- Varetransport, helt til siste ledd skal gjennomføres med nullutslippskjøretøy.
- Etablere pilotprosjekter for (stille) varelevering på natt i enkelte områder av byen, slik at veinettet belastes mindre og det blir mindre kø
- Øke tilskuddsordningen (panteordning) for utskiftning av gamle vedovner.
- Alle kjøretøy kommunen bruker skal være utslippsfrie innen utgangen av 2022. Det stilles tilsvarende krav til alle som utfører oppdrag for Oslo kommune.
- Stimulere til at mer av tungtransporten på riksveiene gjennom Oslo blir fossilfri, blant annet ved økt prisdifferensiering i bomringen.
- At alle nye bygg som kommunen eier skal ha pluss- eller null-husstandard.
- Mer solcellepanel på tak og fasader som kommunen eier.
- Oslo kommunes skal kjøpe miljøvennlige løsninger når de legger ut anbud.
- Redusere matsvinn i kommunens virksomheter med 50 prosent innen 2022.
- Alle kommunens virksomheter skal kildesortere avfallet sitt innen 1. juli 2020.
- Sørge for at bedrifter og næringsliv også kildesorterer.
- Sørge for at statlige virksomheter i Oslo også kildesorterer.
- Forurensende tungtrafikk skal få egne kjøreruter med tydelig skilting slik at de ikke blir stående i kø eller forurense lufta på småveier og i boligområder.
- Teste ut veiprising innen gods- og varetransport i Oslo slik at jo mer man kjører jo mer betaler man.
- Teste ut om varelevering kan skje med droner i Oslo. Aktuelle områder kan være Universitetsområdet, eller sykehusområder.
- Samarbeide med regjeringen om å få på plass en ny bymiljøavtale på innen gods- og varetransport slik at utslippene i denne sektoren går ned.
- Oslo havn skal være en nullutslippshavn innen 2030.
- Forurenser du mer i fjorden-betaler du mer; miljødifferensieringer av havneavgiften
- Fergene som går i fast rute til Danmark og Tyskland skal ikke forurense når de ligger til kai, det stilles krav om landstrøm for utenlandsferger fra 2023.
- Alle større skip skal ha utslippsfri inn- og utseiling og bruke landstrøm innen 2025.
- Det skal også stilles krav til cruiseskipene om å bruke landstrøm innen 2025 slik at de ikke forurenser Oslolufta når de ligger til kai.
- Oslo havn skal være verdensledende og iverksette tilsvarende miljøkrav til skipsanløp som er gjort i andre klimaambisiøse havner som for eksempel i California.
- Vi krever at lastebiler og andre tyngre kjøretøy som frakter til og betjener Oslo havn ikke skal forurense (nullutslippsløsninger) innen 2023.
- Vi krever at lastebiler og andre tyngre kjøretøy som transporterer varer mellom Oslo havn og Alnabruterminalen og annen landbasert varetransport til og fra Oslo havn skal være utslippsfri fra 2023.
- Fordeler for de som går over til nullutslippsbiler i varetransporten for eksempel ved lengre vareleveringstid i gågater for nullutslippsbiler.
- Få ned andelen tomkjøring i Oslo (tomme varebiler).
- Vurdere i hvilken grad t-banenettet kan brukes til frakt av gods og varer på tider av døgnet da det er lite persontransport.
- Stille krav til at byggeplasser skal sortere avfall, mer ombruk og minst mulig utslipp ved transport av avfall.
- Kreve klima- og miljøvennlige løsninger i nye byggeprosjekter
- Mer penger til Oslos klima- og energifond
- Få fart i planene for å bygge ut t-banenettet med Ensjøsvingen og Volvatsvingen
- Bygge ut infrastruktur som energistasjoner med hurtiglading, hydrogen og biodrivsstoff
- Innføre miljøsoner for tungtransport og nyttetransport i sentrumsbydelene innen 2023
- Egne parkeringsplasser til utslippsfri vare- og nyttetransport.
- Opprette egne parkeringsplasser for el-sparkesykler gjennom geofencing.
- Utvide tilgjengeligheten av el-sparkesykler utenfor sentrumsbydelene i nærheten av T-banestasjoner.
Siste nyheter
Trenger vi fortsatt Pride?
22 av Oslo Høyres sittende representanter og vararepresentanter har sagt ja!
Enighet om Oslopakke 3