Vi må aldri glemme

Vi må aldri glemme

For 19 år siden ble en ung gutt drept i et rasistisk motivert knivdrap av nynazister. For 75 år siden ble millioner av jøder og flere drept i Auschwitz. Rasisme, antisemittisme og islamhat trusler mot det frie, mangfoldige og inkluderende samfunnet som Norge er.

Vi trenger ikke lenger anta om hat mot enkelte grupper basert på etnisitet eller bakgrunn eksisterer. Det eksisterer og vi må gjøre noe med det.

Voldelige angrep mot etniske og religiøse minoriteter har økt i hele verden, men også i Norge. For under 6 måneder siden var det et angrep mot en moskè i Bærum. Inntil nylig var det flere episoder i landet hvor elever opplevde at det var tegnet hakekors på skoler.

Vi er ennå ikke i mål

Etter 1945 og det rasistiske motivert angrepet i 2001 håpet mange på at rasismen og rasehatet ble utryddet. At vi tenkte oss om og jobbet enda mer målrettet mot antisemittiske og rasistiske holdninger i samfunnet. Sånn gikk det ikke.

Fremdeles blir ordet jøde brukt som skjellsord i norske skolegårder. Muslimer innkalles sjeldnere til jobbintervju i Norge enn i andre land. Holdningsarbeidet må starte tidligere, allerede fra barnehagen og barneskolen.

Det norske samfunnet er mangfoldig. Norge er jøder, muslimer, ateister, kristne, samer, rom, heterofile og homofile – og mye, mye mer. Det finnes fortsatt krefter som jobber mot det samfunnet vi er så glad i, som er tuftet på demokrati, menneskeverdet og mangfold.

Utviklingen går raskt i negativ retning

Utviklingen i den digitale hverdagen har gjort at hets og diskriminering skjer på en annen måte. Omfanget har økt, og vi ser netthets, falske nyheter og fordommer i kommentarfeltene. Kommentarfeltet blir hardere og hardere, og flere samfunnsdebattanter opplever at de må stenge kommentarfeltene til innleggene sine.

Vi må alle ta til motmæle mot hets og hatefulle ytringer. Ytringsfrihet er en viktig forutsetning for et velfungerende demokrati, men polarisert debatt, hets og hat skremmer bort viktige stemmer fra debattene.

Vi må aldri glemme

Det er vårt ansvar å sørge for det holdningsarbeidet som trengs i samfunnet. Som foreldre, som medborgere og som medlemmer i det norske samfunnet må vi bidra til å utrydde rasistiske, antisemittistiske og islamofobiske holdninger.

Vi må aldri glemme!

Siste nyheter